Nooit meer hetzelfde

‘Maar nooit meer hetzelfde, maar daar gaat het juist om. Blijf nieuwe dingen vinden…’.

Tijdens vijfde seizoen van The Crown verliest het petekind van Prins Philip zijn dochtertje. Prins Philip besluit zijn petekind een bezoek te brengen, maar hij is niet thuis. Zijn vrouw is wel thuis en ontvangt Prins Philip. Samen bezoeken zij het graf van het pas overleden meisje. De moeder is duidelijk aangedaan.

Prins Philip bezoekt haar daarna meerdere keren, waarbij hij haar probeert te motiveren om iets nieuws te proberen. Aanvankelijk heeft de vrouw daar niet zo veel oren naar, maar gaandeweg lukt het hem om haar ook nieuwe stappen te maken.

Op een bepaald moment zijn de prins en de vrouw in gesprek en kijkt zij hem aan met een diepbedroefde blik. Dan zegt hij dat hij zijn lievelingszus heeft verloren en dat hij toen heeft geleerd wat echt verdriet was. Hij omschreef het als iets wat in je lichaam beweegt, één wordt met je huid en cellen en in je lichaam gaat wonen. Hij probeert haar gerust te stellen met de woorden dat je er mee leert leven en dat je weer gelukkig wordt. En wat ik heel bijzonder vind zijn zijn woorden: ‘Maar nooit meer hetzelfde, maar daar gaat het juist om. Blijf nieuwe dingen vinden…’

Het raakte mij diep deze scene. Hoe Philip beschrijft dat het verdriet onderdeel van hem is geworden, dat hij er verder mee leeft en dat hij weer gelukkig is geworden en ook nieuwe dingen onderneemt. Dat past erg bij de visie die ik heb bij het bewerken van een verlies of verandering. Ik zeg ‘bewerken’, want ik zie het als het een plaats geven in je eigen leven. Het mag er zijn en je mag ook je eigen levensverhaal nieuwe paragrafen en hoofdstukken geven met nieuwe elementen. Alles op je eigen tempo en naar eigen behoefte.

Laten we samen een oplossing vinden

Je kunt bij ons terecht voor fysieke en online sessies. Neem gerust contact met mij op, dan plannen we een kennismakingsgesprek en kijken we wat ik voor je kan betekenen.

De praktijk is rolstoel toegankelijk en er is een lift en een mindervaliden toilet aanwezig . Er is voldoende gratis parkeerruimte in de omgeving van de praktijk en er zijn laadpalen voor electrische auto's. De praktijk is ook goed bereikbaar met openbaar vervoer; bus lijn 6 vanaf Leiden CS of vanaf Leyhof Leiderdorp (halte Sisalbaan).

Fotocredits 'Fotografie Lavinia