fotocredits Fotografie Lavinia

Wat is counselling?

Het samenvatten van wat Counselling is in één zin is niet eenvoudig. De volgende zin benadert de betekenis van Counselling het dichtst. Counselling is: de cliënt leren manager te worden van zijn of haar eigen problemen.

Counselling is een laagdrempelige manier van psychische hulpverlening. Het is met name bedoeld voor voor mensen met een gezonde emotionele basis. Zij zijn doorgaans goed in staat om zelf oplossingen te vinden voor problemen die zij ervaren. Wanneer zij dat tijdelijk niet kunnen kan ondersteuning van een Counsellor zinvol zijn. Een counsellingproces start op verzoek van de cliënt.

Wanneer je een probleem hebt waar je niet of moeilijk mee om kunt gaan, kan counselling dus een oplossing bieden. Je gaat dan aan de slag om te ontdekken wat de beste manier voor jou is om met je probleem om te gaan. Hiervoor kan het nodig zijn dat je je gedag verandert, een andere benadering van de situatie aanleert of kiest voor een heel andere oplossing.

Een counsellor luistert empathisch. Hierdoor is het mogelijk voor de counsellor om zich in te leven in de belevingswereld van de client. Vanuit dat perspectief kunnen er andere standpunten belicht worden, waardoor het maken van keuzes en veranderingen mogelijk wordt. De counsellor stuurt niet, maar motiveert om keuzes te maken. De counsellor oordeelt of veroordeelt hierbij niet.

Kenmerken van counselling

- Tijdens gesprekken tussen de counsellor en de hulpvrager wordt een vertrouwensband geschapen, die groeit gedurende het proces. Er wordt gewerkt aan klachten die vaak voor anderen ook zichtbaar zijn. Daarnaast is de beleving van de client ook een belangrijk aspect tijdens het counsellingstraject.

- De counsellor gebruikt een gestructureerde methodiek om goed te luisteren. Er wordt gewerkt in drie fases. Waarbij regelmatig met de client wordt doorgenomen wat er tot dan toe naar voren is gekomen en welke stappen er zijn gemaakt of afgesproken.

- Het is mogelijk om in een relatief korte periode resultaten te behalen die een uitwerking hebben op de lange termijn.

- Het counsellingproces heeft een open en non- confronterend karakter, waarbij een veilige situatie wordt gecreëerd voor de hulpvrager.

- De counsellor benaderd de client empathisch en behoud daarbij de professionele afstand.

- De counsellor werkt vanuit een holistische aanpak. De counselor kijkt naar de client als mens in z'n totaliteit, want volgens de holistische visie ben je een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

- De counsellor behandeld een Mens niet een Klacht.

Fotocredits Lavinia Fotografie
Angelique in gesprek met client tijdens counselling

Counselling bij Verandering of verlies

Verandering en verlies

Verandering en verlies zijn onderdeel van het leven. Dat zeggen mensen vaak. Soms lukt het niet goed om een manier te vinden om er mee om te gaan. In het begin hebben mensen in je omgeving aandacht voor je, maar wanneer het langer duurt neemt deze belangstelling af. Men gaat ervanuit dat ‘je er wel overheen bent’. En als dat niet zo is, kan je eigenlijk je verhaal niet meer kwijt. Herken je dit?
Of heb je een verandering of verlies op je werk of tijdens je studie meegemaakt en heb je behoefte hierover te praten, maar je weet niet zo goed met wie. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een collega of medestudent, het veranderen van een functie of een reorganisatie. Je hebt een verandering of verlies meegemaakt in je privéleven en het heeft invloed op je werk of studie zoals ziekte, blijvend letsel of het verbreken van een relatie, maar je weet niet goed hoe je nu verder kan. Ik spreek dan van verandering of verlies van een betekenisvolle relatie. Iets wat je een plek in je leven wilt geven, op een manier die bij jou past en waardoor je weer door kan. Ik kan je hierbij helpen.

Aangaan van Verandering

Denk je er over om een verandering aan te gaan in je leven, werk of studie en heb je behoefte aan ondersteuning daarin? Dan kan ik je helpen. We gaan samen na waar je nu tegen aan loopt, hoe je het graag anders wilt en wat je daar voor nodig hebt. Daarna ga je aan de slag en steun ik je tijdens je veranderingsproces.

Invloed op Verandering

Gaan er dingen in je leven, werk of studie veranderen of zit je in een veranderingsproces en wil je daar invloed op uitoefenen? Wanneer je niet weet hoe je dat aan kan pakken dan kan ik met je meekijken. We onderzoeken wat er verandert en wat dat betekend voor jou. Vervolgens gaan we na wat jij nodig hebt in het veranderingsproces. We bespreken welke strategie bij jou past en hoe je die kan toepassen. Ik ondersteun je tijdens het veranderingsproces.Maak een afspraak

Tarieven


Counseling wordt steeds vaker gedeeltelijk vergoed door zorgverzekeraars. Kijk hier voor meer informatie over vergoedingen. Informeer ook bij uw eigen zorgverzekeraar. Relatietherapie wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Counselling is vrijgesteld van BTW.

Angelique Beekhuizen Counselling en Advies is geregistreerd als zorgverlener, lid bij ABvC en SCAG. 

Kennismakingsgesprek

Duur: 30 minuten
€ 45,-

Counselling gesprek

Duur: 60 minuten
€ 90,-

Counselling met twee personen

Duur: 60 minuten
€ 170,-

Laten we samen een oplossing vinden

Je kunt bij mij terecht voor fysieke en online sessies. Neem gerust contact met mij op, dan plannen we een kennismakingsgesprek en kijken we wat ik voor je kan betekenen.

De praktijk is rolstoel toegankelijk en er is een lift en een mindervaliden toilet aanwezig . Er is voldoende gratis parkeerruimte in de omgeving van de praktijk en er zijn laadpalen voor electrische auto's. De praktijk is ook goed bereikbaar met openbaar vervoer; bus lijn 6 vanaf Leiden CS of vanaf Leyhof Leiderdorp (halte Sisalbaan).

Fotocredits 'Fotografie Lavinia