Verlies en verandering

Iemand of iets wat heel waardevol voor je is, is definitief weg of veranderd. Je moet afscheid nemen, de verbinding verbreken met de hechting aan iemand met wie of iets waarmee je een betekenisvolle relatie onderhoudt.

Verlies kun je onderscheiden in zes levensgebieden

1 Lichaam
2 Psyche
3 Relaties
4 School/ werk/ vrije tijd
5 Ouderschap
6 Huis en haard

Secundair verlies

Er bestaat ook secundair verlies. Dat is een verlies als gevolg van het wegvallen van iets wat of iemand die dierbaar was. Wanneer je bijvoorbeeld je hondje verliest, ben je je gezelschap kwijt. Maar ook bijvoorbeeld de reden om naar buiten te gaan. Of de reden dat andere mensen met een hondje je aanspraken. Wanneer je noodgedwongen moet verhuizen ben je je huis kwijt, je thuis. Maar ook de ruimte die je had, je buren en je vertrouwde buurt, de winkels die dichtbij zijn en waar je vertrouwd mee bent. Verlies kan dus verschillende aspecten van je leven beïnvloeden.

Image ID: 4834888
			Copyright Cheryl Casey | Dreamstime.com
			https://www.dreamstime.com/cherylcasey_info
Image ID: 91480387
			Copyright Kiosea39 | Dreamstime.com
			https://www.dreamstime.com/kiosea39_info

Rouwen

Wanneer je vrijwillig of gedwongen afscheid moet nemen van iets of iemand waar je veel om gaf, komen er allerlei gevoelens, gedachten of gedragingen op gang. Het omgaan met deze gevoelens, gedachten of gedragingen noemen wij rouw. Wanneer je rouwt ben je niet ziek. Je doorloopt een normale aanpassing aan het verlies dat je geleden hebt. Het is een proces waarin je je aanpast aan de veranderde realiteit. Het doel is om het verlies te integreren in je eigen levensverhaal.

Laten we samen een oplossing vinden

Je kunt bij mij terecht voor fysieke en online sessies. Neem gerust contact met mij op, dan plannen we een kennismakingsgesprek en kijken we wat ik voor je kan betekenen.

De praktijk is rolstoel toegankelijk en er is een lift en een mindervaliden toilet aanwezig . Er is voldoende gratis parkeerruimte in de omgeving van de praktijk en er zijn laadpalen voor electrische auto's. De praktijk is ook goed bereikbaar met openbaar vervoer; bus lijn 6 vanaf Leiden CS of vanaf Leyhof Leiderdorp (halte Sisalbaan).

Fotocredits 'Fotografie Lavinia